Förbjud lösgående katter!

Här kommer manuskriptet till ett retoriskt tal som en av mina elever höll om lösgående katter i förra veckan.
Talet är så bra, att jag bad om att få publicera det här, vilket jag fick.
Här kommer således:

Förbjud lösgående katter!
Av Alva Urbig

Jag har fyra katter, varav två är före detta hemlösa katter. De är födda ute och hade inte haft någon kontakt med människor innan katthemmet fångade in dem. Och mina katter hade tur. Många vildkatter får aldrig komma in i värmen. Katter finns inte finns vilt i Sverige och alla så kallade vildkatter kommer från utsläppta husdjur som förökat sig. Att låta katter gå lösa är oansvarigt, oförsvarbart och förkastligt!

Förr i tiden hade vi alla våra djur lösa, hundar som katter, kor som hästar. Så är det inte längre. Vi lever i ett annat samhälle och behöver skydda våra djur från faror genom att ha dem i koppel eller i en inhägnad. Hur kommer det sig att det är olagligt att låta sin hund springa lös utan uppsyn medan det är lagligt och accepterat att utsätta sin katt för samma faror? Varför katten har så mycket lägre status än andra husdjur är svårt att förstå. Det är vårt mest populära husdjur och ändå behandlar vi dem som skräp. Något man bara kan kasta ut. Det borde ju vara klart som korvspad att det ska vara samma djurägaransvar oavsett djurart.

Varför ska man då förbjuda lösgående katter?
Jo, för det första så kan katten störa andra människor, till exempel genom att kissa i utemöblerna, gå in i hem när man vädrar eller bajsa i sandlådor. Det är så klart jobbigt för människor att få sina utemöbler förstörda, men att lösgående katter går in i hus och hem kan bli en terror för människor med allvarlig allergi, att inte kunna vädra utan rädsla för att bli svårt sjuk, och inte kunna göra något åt det, för det är fritt fram för grannen att inte hålla koll på sin katt.
Kattbajs i sandlådor är inte bara äckligt, utan även en hälsofara. Jag läste om ett litet barn som ätit kattbajs i en sandlåda och fick åka in akut och bli magpumpad. Kattbajs innehåller väldigt farliga bakterier och kan innebära svår sjukdom om man inte blir magpumpad i tid. Hur skulle du känna om det var du som fick din tillvaro förpestad av en lösgående katt? Därför blir det inte bara farligt för människor, utan även för katterna. Det händer nämligen att människor får nog och tar saken i egna händer, och skadar eller till och med dödar katten som stör dem.

För det andra är det stor risk att katten kommer bort. Att släppa ut en katt är som att spela på lotto! Man kan ha tur eller det kan gå åt pipan. Katten kan helt enkelt gå iväg för att sedan inte komma hem, eller så hoppar katten in i en öppen bil och hittar sedan inte hem när den blir utsläppt. Har katten tur hittar den en ny familj och får ett bra liv, men den kan lika gärna bli hemlös och svälta ihjäl. Katter har nämligen svårt att överleva på enbart möss och sorkar till skillnad från vad många tror. Dessutom är inte katten anpassad till vårt kalla klimat och kan därför få köldskador eller frysa ihjäl. Om katten dessutom blir sjuk eller skadad finns det ingen där som hjälper den.
Hemlösa katter går ofta ett tufft öde till mötes.

 Nu finns det ganska många som anser det elakt att stänga in en katt, och att de behöver få gå ut för att må bra. Det stämmer inte. Katter kan leva ett lyckligt och dessutom väldigt mycket längre liv inomhus. Katten har inget behov av att vara fri som en fågel! Den kan däremot få en guldkant på tillvaron genom att få komma ut i friska luften och utforska ibland, men det är inte försvarbart att utsätta katten för fara i samband med utevistelse. Enda anledningen till att inte koppelträna eller bygga en rasthage till katten är lathet. Det är ju en självklarhet att göra det åt hunden, så varför är det inte det till katten?

Slutligen, så mördar motorfordon missar! Alla människor bor i princip i närheten av trafikerade vägar. Katter kan gå långt, så även om man inte bor i direkt anslutning till en väg kan det ändå innebära fara för katten. Minst en katt om dagen blir påkörd i Sverige, och det är lågt räknat då mörkertalet anses vara stort. Jag har själv sett katter bli påkörda. Jag har själv fått tvärnita för katter som springer ut i vägen, och jag har själv sett döda katter liggande längs vägarna. Jag tror att många känner igen sig i de här situationerna. Har katten tur dör den direkt, men det är långt ifrån alla som har den turen. Många blir skadade och kanske inte hittade, utan får ligga ute och plågas till döds av sina skador.

Vi gör katten en björntjänst genom att släppa ut den!
Katten kan störa eller förstöra tillvaron för medmänniskor, som kan leda till att katten blir skadad eller dödad av människor som vill bli av med den. Katten kan bli på påkörd eller springa bort. Vi måste ta ansvar över vårt mest populära men ändå minst respekterade husdjur. Vi skulle kunna förhindra otroligt mycket lidande hos kattägare, grannar, trafikanter men framförallt hos katter, om vi tog vårt ansvar och förbjöd lösgående katter!
Jag tror på att katten har samma värde som andra husdjur!
Jag tror på att vi kan ge katten ett tryggt liv!
Jag tror på att vi kan ta ansvar, så förbjud lösgående katter!

Alvas katter:





Kommentarer

Jag är intresserad av en kattunge/att bli fodervärd!

Namn

E-post *

Meddelande *

Populära inlägg